•  
    Results 1 to 8 of 8

    Thread: Crank No Start 04 LS Automatic

    1. #1
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Feb 2024
      Location
      earth
      Posts
      6
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Crank No Start 04 LS Automatic

      Started for about 1-2 seconds then turned off. Next try started for about 1 second then turned off. 3rd attempt no start just crank. started fine this morning.

      - crank sounds normal
      - all fuses under hood ok
      - all fuses in cabin ok
      - swapped fuel pump relay with same type

      Has had what seem to be electrical issues for a while:
      - clock dims and doesnt hold time
      - odometer LCD is missing a couple digit segments at times
      - windows stop working or be very slow
      - intermittent no crank aleviated by moving cable harness connected to negative battery post
      - gear shifter stuck in park, need to stick something in the shifter hole for it to move from park
      - constant fuse blowouts
      - randomly turned off on wife and kiddo on freeway

      Current codes:
      P0342- camshaft position sensor circuit low voltage
      P0341- camshaft position sensor performance
      P035- heater performance sensor 1
      P0128- coolant temperature (ect) below thermostat regulating temp


      S.O.S.
      Newb. Big thanks in advance gents.



    2. #2
      2004 1.6 Auto Rust Free
      Join Date
      Jun 2019
      Location
      NC
      Posts
      552
      Thanks
      1
      Thanked 53 Times in 50 Posts
      Oh Boy, she needs some love.
      if the crank speed sounds normal ish, and it starts and runs I’d first look into a low voltage problem. Most of your issues are common and unrelated. Give her some love…….

    3. The Following User Says Thank You to Eg.h2o For This Useful Post:

      Aveo_Feo (02-03-2024)

    4. #3
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Feb 2024
      Location
      earth
      Posts
      6
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      Thanks for the reply, definitely needs some lovin just dont know where to apply it. Ill do a battery voltage test tomorrow with and without load.

      Guess i could've been a little more clear- the car started earlier that day, a couple hours later is when it did the whole crank no start deal. So it doesn't turn on...or wasn't turning on because...

      this morning it started up just fine on first try?...wife says she notices that sometimes it wont start when its cold out then starts up after the day warms up. Not sure what components would be affected that much by the ambient temperature?...It was raining the morning of this current no start issue, cleared up and was sunny the next day when it started just fine. Pretty random.

    5. #4
      2004 1.6 Auto Rust Free
      Join Date
      Jun 2019
      Location
      NC
      Posts
      552
      Thanks
      1
      Thanked 53 Times in 50 Posts
      P0128 shows low temp. It’s possible the engine coolant temp sensor may be reading a high temp, which would cause a no start when it is colder outside. Just a possibility. Also, plugs, wires may be due. Check for vacuum leaks, etc. a good once over at a reputable repair shop could be money well spent.

    6. #5
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Jul 2022
      Location
      Nevada
      Posts
      6
      Garage empty: add car
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      Is your oil pressure warning light functioning? I had your issue, had a guy come out with all his laptops and found nothing, suggested replacing coils and wires which did nothing. Towed it to two shops, the first refused to honor they're estimate for diagnosis the next couldn't figure it out. I noticed the oil pressure warning light wasn't working so I eventually found that I had not oil pressure. Why the warning light didn't work? Put an oil pump in (pain in the neck) and she fired right up! The ECM has a fail safe the shuts down everything including the warning light which started working immediately.

    7. #6
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Feb 2024
      Location
      earth
      Posts
      6
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      Thanks EG.h2o. Plugs/ wires are good. Vacuum check is next.

    8. #7
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Feb 2024
      Location
      earth
      Posts
      6
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      Yes, oil pressure light is on when key is turned as usual. Thought I found the issue when I noticed the throttle body air intake hose had 2 huge rips. Replaced it but engine still wont turn on. I am having trouble hearing the fuel pump when I turn the key to ON. Had my ear to the gas cap area while wife turned the key but cant hear it, maybe that's the problem? I know it's not fuel pump relay as i swapped them out already...Would the car start once a day like it does if the pump is out...is the there another way of checking if the fuel pump is out?

    9. #8
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Feb 2024
      Location
      earth
      Posts
      6
      Thanks
      1
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      ==>UPDATE
      About an hour after changing out the throttle body air intake hose I went out and swapped the 15A fuel fuse and the freakin car started up. The fuse wasn't blown though??? (confirmed it was good with a fuse tester)... Was able to turn it off and on multiple times. I can now hear the fuel pump prime when turning key to on confirming I was definitely not hearing it before meaning pump was not turning on before. Maybe pump is starting to go out...Now has the following codes:
      P0107- MAP sensor circuit low voltage
      P0135- Heater performance sensor 1
      P0128- Engine coolant temp below thermostat regulating temp
      P0700- Transmission control module requested MIL illumination
      P1781- Engine torque signal circuit
      P0342- Camshaft position sensor circuit low voltage
      P0341- Camshaft position sensor performance

      Sheesh...erased codes took it for a spin, will update.





    Similar Threads

    1. Car starts, dies, the cant start for 30 secs. Start, die, start, die.
      By theCurrahee in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 8
      Last Post: 07-01-2021, 03:51 AM
    2. 2009 Automatic... No Crank... No Start
      By jnadenicek in forum Engine & Drivetrain
      Replies: 14
      Last Post: 01-25-2018, 08:05 PM
    3. NEED HELP!!! No start and no crank on 2009 Chevrolet Aveo
      By Nukamod in forum Engine & Drivetrain
      Replies: 13
      Last Post: 09-17-2016, 10:05 PM
    4. 2004 Aveo: No Codes, will not crank/start Aug 2014
      By T2Aveo in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 3
      Last Post: 08-03-2014, 11:08 PM
    5. Replaced serpantine tensioner, crank weirdly but won't start
      By Patrick.Beauchemin in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 3
      Last Post: 06-08-2013, 04:51 AM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •