•  
    Results 1 to 8 of 8

    Thread: Speedometer/Vehicle Speed Sensor Low Reading

    1. #1
      What's wrong with my car?
      Join Date
      May 2013
      Location
      United States
      Posts
      2
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts

      Speedometer/Vehicle Speed Sensor Low Reading

      Hey everyone. Like a lot of people, I've been lurking for a while, but finally got around to registering for this problem.

      I have a 2008 Aveo LS with a manual transmission. My speedometer recently started displaying my speed as significantly lower than my actual speed (saying 25 when I was going 70 mph). I could still judge my speed using the tachometer and other cars around me, at least. At first it would still read correctly as long as I was in gear and I was pressing the accelerator (but not when coasting, even in gear), but then it stopped reading correctly all the time. For instance, if I was driving at 60 mph, the speedometer might show 20 mph, but it would bounce around like it sometimes wanted to read higher or lower (e.g. bouncing between 10 and 40 mph).

      The odometer is also reading my miles traveled as less than what I'm actually driving now (saying I've gone about 150 miles on one tank of gas).

      I figured it must be the VSS (on the rear side of the transmission), so I bought the part from the dealer and swapped it out. Now the speedometer no longer bounces and keeps a steady reading, but it still reads my speed about 3/5th of my actual speed (saying I'm doing 30 mph when I'm going about 50 mph). The new part is identical in every way as the old part, even the serial number on the sticker.

      All fuses that I could think to check look perfect. I have no check engine light. I want to use my multimeter to check the wiring, but I don't know what values to look for. Anyone have any ideas?

      Thanks.


      Last edited by Loaf; 05-29-2013 at 04:53 AM.

    2. #2
      Lifetime owner
      Join Date
      Sep 2008
      Location
      Pittsburgh
      Posts
      8,013
      Garage empty: add car
      Thanks
      2
      Thanked 167 Times in 139 Posts
      It might need the values in the ECM to be set by the dealer.


    3. #3
      LXV-SCOOTADRIVE, ON! 2010AveoLT's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Location
      Dickson, TN
      Posts
      896
      Thanks
      119
      Thanked 80 Times in 69 Posts
      are you running stock Size tires? (I'm running a 185/70 Series Tire, and my Speedo is off about 3MPH because of it) another reason it might be off is the actual stepper motor that runs the speedometer might be giving up because of being driven by the bad VSS for so long. (also, do you have a sedan or hatch?)

    4. #4
      What's wrong with my car?
      Join Date
      May 2013
      Location
      United States
      Posts
      2
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      Quote Originally Posted by 2010AveoLT View Post
      are you running stock Size tires? (I'm running a 185/70 Series Tire, and my Speedo is off about 3MPH because of it) another reason it might be off is the actual stepper motor that runs the speedometer might be giving up because of being driven by the bad VSS for so long. (also, do you have a sedan or hatch?)
      Stock wheels and tires. I'd have to have monster truck tires to make my speedometer be off by 30 mph, haha. I doubt it's the stepper motor because I changed the VSS within a couple of days of the problem starting (unless both malfunctioned during the same trip), but that is worth looking into. Car is the sedan version.
      Last edited by Loaf; 05-29-2013 at 04:56 AM.

    5. #5
      Still love my daily driver Pickles's Avatar
      Join Date
      Sep 2012
      Location
      United States
      Posts
      953
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      While we are on this topic, what do I do if I go to a much smaller tire? Pay the dealer an outrageous amount of money to tune it for the new tire size?
      Was gonna get a set of 165/45r15

    6. #6
      Lifetime owner
      Join Date
      Sep 2008
      Location
      Pittsburgh
      Posts
      8,013
      Garage empty: add car
      Thanks
      2
      Thanked 167 Times in 139 Posts
      just figure it out in your head.


    7. #7
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Jul 2020
      Location
      Whittier, CA
      Posts
      3
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      Did you find out what the problem is? I'm having the same issue.

    8. #8
      What's wrong with my car?
      Join Date
      May 2021
      Location
      South Atlanta, Georgia
      Posts
      25
      Garage empty: add car
      Thanks
      22
      Thanked 1 Time in 1 Post

      Not tires

      That much off it can't be tires





    Similar Threads

    1. Please help to Identify Sensor Location (All Sensor) of Aveo 2004
      By Alvin Nurkholis in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 0
      Last Post: 04-26-2013, 07:41 AM
    2. Trouble reading codes
      By Caleb in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 2
      Last Post: 08-31-2012, 11:15 PM
    3. Speed Sensor
      By Greg Elliott in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 6
      Last Post: 03-18-2012, 01:54 AM
    4. Speedometer
      By arokace in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 2
      Last Post: 03-11-2012, 10:14 PM
    5. Was just reading on daewootech and thought I'd link this:
      By exodus in forum Wheels, Tires, Brakes & Suspension
      Replies: 13
      Last Post: 07-06-2007, 02:52 PM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •