•  
    Page 1 of 2 12 LastLast
    Results 1 to 10 of 17

    Thread: Wont start~timing belt issues? after i replaced the serpentine belt.

    1. #1
      Still love my daily driver
      Join Date
      Mar 2010
      Location
      TEXAS
      Posts
      699
      Thanks
      0
      Thanked 1 Time in 1 Post

      Wont start~timing belt issues? after i replaced the serpentine belt.

      ok let me start off by sayin that this past week the car busted the serpintine belt. it still made it home but it was slaping everything under the hood. i replaced it (easy by the way) then wifey drove it 2 work for 2 days. the morning after it didnt start. it only made a winding noise. i couldnt work on it till today. well it was a gear inside were the timeing belt is at. it fell inside the plastic. i put it back. checked 2 see if the car would start and...NADA
      i know theres some lines u have 2 line up on the bigger gears but i couldnt find it on here. anyways it wont start. sooo ima find a mech 2 fix it. most likely looking 2 replace the timing belt/ tensioner/ water pump. but it may be alota $$$$ ill get some quotes and get back to yall.

      Question?~
      any one else attempt this? what em i missing on putting the timing belt back on?
      HELP PLZ

      serp belt snap pic





      These pis are of the gear that fell off and the timing belt





      Last edited by oscare003; 02-06-2011 at 07:59 PM.
      Silver Bullet~
      http://www.cardomain.com/ride/3360111/1

      Silverado Ext cab 02
      Accord Ex 94
      Aveo Ls 06

    2. #2
      Lifetime owner
      Join Date
      Sep 2008
      Location
      Pittsburgh
      Posts
      8,010
      Garage empty: add car
      Thanks
      2
      Thanked 162 Times in 135 Posts
      if youve been cranking it over without the timing lined up you might want to check the valves..


    3. #3
      What do you mean there's no turbo?
      Join Date
      Jul 2008
      Location
      Tucson, AZ
      Posts
      252
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      thats definitely the gear from the water pump...not really sure how that would have come off???
      most likely going to have to have water pump replaced unless there is a way to get that back on there, which i don't think there is
      ULTRA RACING canada goodies available here ://ultraracingcanada.com/?q=catalog/27

    4. #4
      Almost time to do my timing belt ontarian_frog's Avatar
      Join Date
      Dec 2006
      Location
      Fredericton, NB
      Posts
      1,381
      Garage empty: add car
      Thanks
      0
      Thanked 10 Times in 7 Posts
      I think getting a new water pump is the least of this guy's worries. I'd say go with a re-manufactured head.
      I leased Pontiac Wave from September 2006 to August 2011.

    5. #5
      Still love my daily driver
      Join Date
      Mar 2010
      Location
      TEXAS
      Posts
      699
      Thanks
      0
      Thanked 1 Time in 1 Post
      the gear that fell off is the other gear above the water pump. upper left. u can see my hand holding the gear that fell and u can also see were it belongs in the picture. all i kno is that its gonna need 2 go 2 a mech soon. ill probably buy a belt/ and water pump. wifey and i are considering on doing a trade in. after it starts.
      :\
      Silver Bullet~
      http://www.cardomain.com/ride/3360111/1

      Silverado Ext cab 02
      Accord Ex 94
      Aveo Ls 06

    6. #6
      Lifetime owner
      Join Date
      Sep 2008
      Location
      Pittsburgh
      Posts
      8,010
      Garage empty: add car
      Thanks
      2
      Thanked 162 Times in 135 Posts
      after it starts the problem will be gone :P


    7. #7
      Almost time to do my timing belt ontarian_frog's Avatar
      Join Date
      Dec 2006
      Location
      Fredericton, NB
      Posts
      1,381
      Garage empty: add car
      Thanks
      0
      Thanked 10 Times in 7 Posts
      I still think it needs a new head.
      I leased Pontiac Wave from September 2006 to August 2011.

    8. #8
      What do you mean there's no turbo? paulsaveo's Avatar
      Join Date
      Aug 2010
      Location
      Granbury, Tx
      Posts
      361
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      their is a really good chance with that gear falling off that timing jumped which will result in bent valves being an interference engine. externally, you wont see anything as far as bent valves go, you could end up being out $5-600 paying a mech to get it all back togwether and still not have it start

    9. #9
      I'll keep it and add a turbo
      Join Date
      Jan 2011
      Location
      Rochester Ny
      Posts
      186
      Garage empty: add car
      Thanks
      4
      Thanked 6 Times in 5 Posts
      Quote Originally Posted by oscare003 View Post
      the gear that fell off is the other gear above the water pump. upper left. u can see my hand holding the gear that fell and u can also see were it belongs in the picture. all i kno is that its gonna need 2 go 2 a mech soon. ill probably buy a belt/ and water pump. wifey and i are considering on doing a trade in. after it starts.
      :\
      Your picture shows a crankshaft gear attached properly, and a hand holding the waterpump gear. Time for the timing belt job.
      If you didnt ding any valves, during cranking. You might have gotten lucky like that. You or your mechanic will just need to line all the marks up as per the service manual, or my blog... www.aveodiy.blogspot.com . You have more work to do than the swap on my blog since you'll need a new waterpump.
      Last edited by DailyDriverMark; 02-09-2011 at 03:15 AM. Reason: web link error

    10. #10
      Still love my daily driver
      Join Date
      Mar 2010
      Location
      TEXAS
      Posts
      699
      Thanks
      0
      Thanked 1 Time in 1 Post
      its outta my hands now. its going to the dealer.





      Silver Bullet~
      http://www.cardomain.com/ride/3360111/1

      Silverado Ext cab 02
      Accord Ex 94
      Aveo Ls 06

    Page 1 of 2 12 LastLast

    Similar Threads

    1. 2005 Aveo 5-spd sedan - timing belt broke - being repaired
      By Daox in forum Photographs and Videos
      Replies: 252
      Last Post: 09-01-2018, 12:00 AM
    2. Serpentine belt routing: Anyone got a pic or diagram?
      By fourbi4rox in forum Engine & Drivetrain
      Replies: 24
      Last Post: 07-27-2014, 11:07 PM
    3. timing belt went :(
      By aveobforbes in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 8
      Last Post: 08-05-2009, 03:47 AM
    4. timing belt
      By deniswhite1 in forum General Discussion
      Replies: 31
      Last Post: 12-25-2008, 04:58 PM
    5. serpentine belt
      By gsills in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 28
      Last Post: 11-02-2008, 02:21 AM

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •