•  
    Results 1 to 10 of 10

    Thread: 2007 Aveo5 Cranks but does not start.

    1. #1
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Sep 2017
      Location
      Montana
      Posts
      7
      Thanks
      0
      Thanked 1 Time in 1 Post

      Exclamation 2007 Aveo5 Cranks but does not start.

      Having starting Issues with my 2007 Aveo5. It Cranks but does not start, I was told to replace the Cam Sensor and the Crankshaft Sensor. Both of them I replaced, than I was told to replace the Alternator and to get a new battery which I did, and its still not turning over. After this I replaced the Spark Plugs, Coil Pack, and Spark Plug wires and still is not starting, I also replaced the 100 amp fuse which is attached to the Positive post on the Battery. All of the fuses are good, So Ive hit a wall and can not seem to figure this out



    2. #2
      LXV-SCOOTADRIVE, ON! 2010AveoLT's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Location
      Dickson, TN
      Posts
      859
      Thanks
      104
      Thanked 76 Times in 65 Posts
      Okay, the one thing you havenít mentioned is about fuel; when you turn the key on, but donít attempt to start it, do you hear the fuel pump at all? Another good way to find out is to go to the test port on the fuel rail, and push in the Schrader valve and see if fuel sprays out or if it just dribbles out.


      Sent from my iPhone using Tapatalk

    3. #3
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Sep 2017
      Location
      Montana
      Posts
      7
      Thanks
      0
      Thanked 1 Time in 1 Post
      Yes, The Fuel pump turns on when I flip the key, and it does spray fuel when I push on that Schrader Valve. Could it be the Starter is bad or even worn out?

    4. #4
      LXV-SCOOTADRIVE, ON! 2010AveoLT's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Location
      Dickson, TN
      Posts
      859
      Thanks
      104
      Thanked 76 Times in 65 Posts
      Quote Originally Posted by Mcsquatch View Post
      Yes, The Fuel pump turns on when I flip the key, and it does spray fuel when I push on that Schrader Valve. Could it be the Starter is bad or even worn out?
      Do you notice anything off while itís cranking? (Like points where it sounds like the starter speeds up and then slows back down?) or is it cranking slowly?


      Sent from my iPhone using Tapatalk

    5. #5
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Sep 2017
      Location
      Montana
      Posts
      7
      Thanks
      0
      Thanked 1 Time in 1 Post
      It sounds like it has full battery power when it cranks. When I pulled the plugs on it, they were soaked in Oil. Would too much oil be an issue with starting? I have yet to drain it and refill the Oil, That is my next step in the process I have gotten to. Also, I noticed that the Belt by Cam sensor is slightly offset, could this also cause a starting issue?

    6. #6
      LXV-SCOOTADRIVE, ON! 2010AveoLT's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Location
      Dickson, TN
      Posts
      859
      Thanks
      104
      Thanked 76 Times in 65 Posts
      Quote Originally Posted by Mcsquatch View Post
      It sounds like it has full battery power when it cranks. When I pulled the plugs on it, they were soaked in Oil. Would too much oil be an issue with starting? I have yet to drain it and refill the Oil, That is my next step in the process I have gotten to. Also, I noticed that the Belt by Cam sensor is slightly offset, could this also cause a starting issue?
      Yes, if the timing belt is off by several teeth it will not start. Go ahead and align the crankshaft timing mark and see if the camshaft timing mark lines up; if it doesnít, I would immediately inspect the timing belt for any wear and damage.



      Sent from my iPhone using Tapatalk

    7. #7
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Sep 2017
      Location
      Montana
      Posts
      7
      Thanks
      0
      Thanked 1 Time in 1 Post
      Thanks, Ill try line that timing belt out and see how it goes.

    8. The Following User Says Thank You to Mcsquatch For This Useful Post:

      2010AveoLT (02-06-2020)

    9. #8
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Nov 2018
      Location
      Central Point
      Posts
      5
      Garage empty: add car
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      Here's what mine did, if I had the key off, and cranked it, it would try to start or did start but only for 1-2 sec. Turned out the ECM went bad.

    10. #9
      Should I keep it?
      Join Date
      Apr 2016
      Location
      South Africa
      Posts
      36
      Thanks
      3
      Thanked 1 Time in 1 Post
      With oil on the spark plugs you probably have a different issue, but my intermittent crank + no start was caused by a faulty mass airflow sensor.

    11. #10
      What's wrong with my car?
      Join Date
      Sep 2017
      Location
      Spain
      Posts
      1
      Garage empty: add car
      Thanks
      0
      Thanked 0 Times in 0 Posts
      I had the same problem, cranks but intermittently won't start, in a european Chevrolet Aveo 1.4

      It was a faulty fuel pump relay, in the main relay box. I changed the fuel pump relay and problem solved.





    Similar Threads

    1. '06 Aveo cranks, but won't start. Running out of options
      By Tw1tcHy in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 21
      Last Post: 02-07-2020, 11:32 PM
    2. Cranks but no start. Need help please
      By rajesh717 in forum General Discussion
      Replies: 9
      Last Post: 07-06-2018, 11:11 PM
    3. Car Cranks but wont start after dead battery - immobiliser?
      By alexjb1989 in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 3
      Last Post: 06-14-2018, 02:04 PM
    4. 08 aveo cranks but won't start
      By Maccrayd38 in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 0
      Last Post: 11-22-2017, 07:05 PM
    5. 2005 Chevrolet Aveo nightmare... car cranks just fine but won't start?
      By Jos in forum Troubleshooting and Maintenance
      Replies: 4
      Last Post: 11-03-2017, 04:34 AM

    Tags for this Thread

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •