• AveoForum decals - get one free, or buy
    Page 1 of 3 123 LastLast
    Results 1 to 10 of 24

    Thread: Camshaft Position Sensor

    1. #1
      Junior Member
      Join Date
      Jul 2010
      Posts
      5
      Garage empty: add car

      Camshaft Position Sensor

      Hi Everyone,

      Sorry for my first post being a question. I need help locating the camshaft position sensor on a 2004 aveo sedan. I recently got a Check Engine Light, and hooked up my scanner to see what was up. This is what I got back, "P0342 Camshaft Position Sensor A Bank 1 Low Input." I'm hoping a simple replace will solve the problem, but I'm having a hard time locating this sensor on the engine. I was hoping someone could point me in the right direction, or a pic would be even better. Attached is a picture of a replacement sensor I picked up from advance auto (~$22 bucks)

      Thanks!
      Jase


      Attached Images Attached Images  

    2. #2
      Administrator Daox's Avatar
      Join Date
      Jan 2007
      Location
      Wisconsin
      Posts
      1,798

      Re: Camshaft Position Sensor

      If you take off the plastic cover on the engine, you'll see the plug for it on the left hand (passenger) side. Its the connector on the end of the engine. You'll need to remove the upper timing belt cover to get at it.

    3. #3
      Junior Member
      Join Date
      Jul 2010
      Posts
      5
      Garage empty: add car

      Re: Camshaft Position Sensor

      THANKS DAOX!!

      I will take a look at it tomorrow and update whether the new senor solves the problem.

      Thanks again!

    4. #4
      Junior Member
      Join Date
      Aug 2009
      Posts
      6
      Garage empty: add car

      Re: Camshaft Position Sensor

      How did you make out...? Cause I am going through the same crap!

      My car died when i was on the highway, started loosing Power, put my foot into the gas and it bogged right down and died. NO smashing noises, so that makes me think its NOT the timing belt. So it sat at the shot for 2 weeks and NOTHING! they didn't even look at it. i got it home yesterday, took the timing belt cover off and the belt was still good, so i thought maybe the cam positioning sensor, so i hooked up (3030 - CanOBD2 Code Reader) and it wouldn't give me a code. wouldn't read Catalyst monitor, plus 4 more. ANY help would be great!

    5. #5
      Senior Member
      Join Date
      Sep 2008
      Location
      Pittsburgh
      Posts
      7,184
      Garage empty: add car

      Re: Camshaft Position Sensor

      sound like a fuel pump.. or at least something in the fueling if more gas is bogging down the car, it doesnt have enough fuel to match the air added with the throttle plate..


    6. #6
      Junior Member
      Join Date
      Aug 2009
      Posts
      6
      Garage empty: add car

      Re: Camshaft Position Sensor

      When I turn the key to the on position I can hear the pump working. If it was the camp positioning sensor (CPS) it will cut off fuel at the injectors no? Because if the CPS tripped the cams will then stop, sending a signal to the computer telling it to cut off fuel. Correct me if I'm wrong. I am new with playing with Aveo engines.

    7. #7
      Senior Member daug1502's Avatar
      Join Date
      Jul 2010
      Location
      Iowa, USA
      Posts
      1,038
      Ok I just got a P0340 Camshaft position sensor malfunction code. Does this warrant replacing, or should I just reset the thing and see if it does it again?
      http://www.aveoforum.com/phpBB3/view...p?f=41&t=28184
      2008 Aveo5 SV

      I will think of a better signature later.

    8. #8
      Administrator Daox's Avatar
      Join Date
      Jan 2007
      Location
      Wisconsin
      Posts
      1,798
      I'd reset it.

    9. #9
      Senior Member daug1502's Avatar
      Join Date
      Jul 2010
      Location
      Iowa, USA
      Posts
      1,038
      I will hit up the parts store tomorrow and make sure it's cleared, with any luck it was a one time deal.
      http://www.aveoforum.com/phpBB3/view...p?f=41&t=28184
      2008 Aveo5 SV

      I will think of a better signature later.

    10. #10
      Senior Member daug1502's Avatar
      Join Date
      Jul 2010
      Location
      Iowa, USA
      Posts
      1,038
      Cleared the code from the computer. Looks like I'm good to go, thanks.


      http://www.aveoforum.com/phpBB3/view...p?f=41&t=28184
      2008 Aveo5 SV

      I will think of a better signature later.

    Page 1 of 3 123 LastLast

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •